Franska VM-guldmedaljören i fotboll Lilian Thuram har besökt Sverige flera gånger, i sin nya roll som utbildare mot rasism. Han har, sedan han lade fotbollsskorna på hyllan, startat en stiftelse som främst riktar sina utbildningsinsatser till barn.

I slutet av april 2017 gästade han Uppsala. Tillsammans med Sten Hagberg, föreståndare för Forum för Afrikastudier och professor i kulturantropologi, har jag och UNT ett samarbete som innebär återkommande seminarier och panelsamtal. Den 20 april höll UU och UNT, under min och Sten Hagbergs ledning, ett seminarium i Rikssalen på Uppsala slott, där Thuram fick berätta om sina erfarenheter av rasism, sin syn på dess orsaker och förslag till hur den ska bemötas och bekämpas. I samband med besöket hade jag äran och nöjet att ha den sympatiska, roliga och skarpa Lilian Thuram till bordet vid olika middagar för att konversera på franska.

UNT:s Lotta Lille skrev ett referat från seminariet: Föreläsning för förändring. Jag skrev själv en ledare om Lilian Thurams teser, visioner och arbete: Thurams viktigaste mål.

Senare samma år utsågs Thuram till hedersdoktor vid Stockholms universitet.