Moderator & föreläsare

Kunder

Mina kunder genom åren har varit Uppsala universitet, Forum för levande historia, Statens medieråd, Svensk scenkonst, Konstbiennalen i Göteborg, Uppsala kommun, Region Uppsala, Uppsala litteraturfestival, Stiftelsen Upplandsmuseet, Humanisterna, Uppsala författarsällskap, bibliotek, bildningsförbund, folkhögskolor, föreningar med flera.

Seminarier, debatter och samtal

I många år har jag arrangerat och modererat seminarier, panelsamtal och debatter, ofta med forskarpaneler. Ämnesbredden är stor. Återkommande teman har varit politik, stadsutveckling, hållbarhet, bostäder, rasism, etik, mänskliga rättigheter, integration, demokrati, medier, journalistik, utbildning, kultur, författarskap, folkbildning m m.

Mitt mångåriga engagemang i att som journalist kommunicera vetenskap till allmänheten via forskarpaneler var ett av skälen till att jag 2019 utsågs till hedersdoktor vid samhällsvetenskapliga fakulteten, Uppsala universitet.

Som moderator ser jag alltid till att vara väl påläst och arbetar aktivt för att deltagarna ska känna väl förberedda inför samtalet. Det leder tryggare paneldeltagare, vassare diskussion, alertare publik – och framför allt till ett resultat.

Som ordförande i Rasbo Kulturförening driver jag med stort engagemang ett arbete för att berika kulturlivet i Uppsala. Själv är jag sångerska i jazzduon Ripenberg & Hugardt.

Föreläsning, tal och föredrag

Jag tar även uppdrag som föreläsare och talare.

  • Panelsamtal i Universitetsaulan, Uppsala, 2018
  • Seminarium om afrofobi, 2015
  • Seminarium i rikssalen, Uppsala slott

Sagt om mig på Linkedin

”Maria är starkt samhällsengagerad med en tydlig inre kompass för de demokratiska värdena och för mänskliga rättigheter – och hon är väldigt rolig och inspirerande att samarbeta med! Hon är smart, rak, målfokuserad och enormt kunnig inom många områden, med sin långa erfarenhet som journalist och ledarskribent. … Som moderator är hon alltid påläst och har verkligen förmåga att föra in samtalet på spännande och högaktuella spår. Kort sagt, det är helt enkelt roligt, utvecklande och väldigt okrångligt att jobba med Maria!”

Anneli Waara, presschef, Uppsala universitet

”En ren glädje att anlita Maria Ripenberg som moderator, föreläsare och workshopledare. Hon är engagerad och initiativrik och har lätt för att ta samtalet till nya höjder. Jag anlitar också gärna Maria som sidekick vid konferenser där jag behöver en idérik spanare med journalistisk rutin.”

Cecilia Zadig, ledarskapsutvecklare, Women in Leadership

”Maria är inte bara en strålande journalist, hon är också uppskattad moderator. Jag har medverkat i flera samtal som Maria har modererat – hon är kunnig, alltid väl förberedd och äkta nyfiken på andra människor. Högt i tak och kreativt när sak och rutin planeras tillsammans med Maria Ripenberg.”

Elena Namli, professor i etik, Uppsala universitet

”Maria är en person med stor integritet, osvikligt rättvisepatos och en rejäl dos djävlar anamma. Det är egenskaper som jag upplevt både som kollega under ett vikariat på UNT och under ett antal år dessförinnan då vi var branschkollegor. Tydliga budskap, oavsett om de sätts på pränt eller sägs i en mikrofon, är ett signum för Maria. Argumentationen är alltid välunderbyggd och aldrig utan udd. Rättvis och omutbar i sitt debattredaktörskap och ytterst kompetens som skribent vill jag gärna rekommendera Maria.”

Magnus Krantz, webbredaktör, Företagarna
Gå till nyheter
Läs gärna mer under ”Nyheter” för att få en bild av vad jag gör – där finns de senaste händelserna inlagda.
Gå till nyheter